Ce bunuri si servicii se vor putea achizitiona de suma de 2.500 lei pentru telemunca?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In Ordonanta nr. 132/2020 art. 6 alin. (1) se prevede ca :

(1) Pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziționării de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.
(2) Suma prevăzută la alin. (1) se acordă, în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de șomaj, prin ANOFM, în limita fondurilor alocate cu această destinație, angajatorilor, pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență pentru cel puțin 15 zile lucrătoare.
(3) Modalitatea de acordare și categoriile de bunuri ce pot fi achiziționate conform alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 10 zile de la publicarea prezentei ordonanțe de urgență.
(4) În termen de 30 de zile de la acordarea sumei prevăzute la alin. (1), angajatorul are obligația de a transmite ANOFM documente justificative referitoare la achiziția categoriilor de bunuri stabilite prin ordinul ministrului muncii și protecției sociale.
(5) În cazul nerespectării obligației de transmitere a documentelor justificative referitoare la achiziția categoriilor de bunuri stabilite prin ordinul ministrului muncii și protecției sociale, angajatorul restituie integral suma acordată, în termen de 30 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (4).

Ministerul muncii a publicat in 25.08.2020 un proiect de ordin pentru stabilirea modalităţii de acordare a sprijinului financiar şi a categoriilor de bunuri ce pot fi astfel achiziţionate .

Bunurile care pot fi achizitionate sunt bunuri noi, conform tabelului de mai jos :

1.Sisteme de calcul tip laptop/notebook;

2.Tablete;

3.Smartphone;

4.Echipamente periferice de intrare şi ieşire aferente bunurilor prevăzute la pct.1-3;

5.Echipamente necesare conectării la internet a bunurilor prevăzute la pct.1-3;

6.Licenţe aferente sistemelor de operare şi aplicaţiilor software aferente bunurilor prevăzute la pct.1-3 necesare pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018.

Prin servicii tehnologice, se înţelege totalitatea mijloacelor aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pe care angajatorul este obligat să le asigure telesalariatului în condiţiile art. 7 lit. a) din Legea nr. 81/2018.

Procedura de obtinere a sumelor

În vederea acordării sumei, angajatorii transmit, prin mijloace electronice, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau, după caz, a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, următoarele documente, pentru care îşi asumă răspunderea privind corectitudinea şi veridicitatea datelor înscrise:
a) o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, potrivit modelului prevăzut în Anexa nr. 2;
b) o declaraţie pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, potrivit modelului prevăzut în Anexa nr. 3;
c) lista telesalariaţilor pentru care se solicită acordarea sumei prevăzute de art. 6 alin. (1) din ordonanța de urgență, potrivit modelului prevăzut în Anexa nr. 4.
(2) În situaţia identificării unor inadvertenţe în documentele transmise potrivit alin. (1), precum şi în situaţia în care informaţiile din documentele transmise sunt incomplete sau pe baza acestora nu se poate determina îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea sumei prevăzute la art. 6 alin. (1) din ordonanța de urgență, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, sau, după caz, a municipiului Bucureşti solicită angajatorilor clarificări scrise şi/sau prezentarea de documente suplimentare.

Stabilirea sau, după caz, respingerea dreptului angajatorilor de a beneficia de suma de 2.500 lei se face în baza deciziilor emise de directorii executivi ai
agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumelor se face în limita fondurilor alocate cu această destinație, în ordinea depunerii cererilor, până la 31 decembrie 2020, prin virament în conturile deschise de angajatori la instituţiile de credit, în termen de 10 zile de la data înregistrării documentaţiei complete.

Angajatorii au obligaţia de a transmite, în termenul de 30 de zile de la acordarea sumei, prin mijloace electronice, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau, după caz, a municipiului Bucureşti, care au efectuat plata sumelor, următoarele documente justificative:
a) facturile fiscale emise de către furnizorii de bunuri şi servicii tehnologice;
b) bonurile fiscale sau extrasele de cont care să ateste plata facturilor prevăzute la lit. a);
c) fişele de evidenţă a materialelor de natura obiectelor de inventar date în folosinţa telesalariaţilor, întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile;
d) bonurile de mişcare a mijloacelor fixe date în folosinţa salariaţilor, intocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 laOMFP nr. 2634/2015
e) situaţia cu serviciile tehnologice pe care angajatorul le asigură fiecărui telesalariat.

Articole similare

Comentariul tau aici